One piece tarte tatin

Recipes,What's new

Tarte Tatin

16 Feb , 2014  

Tarte tatin är en fransk äpplekaka, uppkallad efter systrarna Tatin, som kom på den briljanta idén att vända på kakan, lägga i äpplen först och sedan täcka över med pajdegen. Resultatet blir en saftigt mjuk kaka med knaprigt yttre. Tarte tatin serverar du bäst varm tillsammans med en klick crème fraiche, grädde eller vaniljsås.
 
Tarte tatin
 
Det finns många variationer på receptet men detta är min favorit. För att den är enkel och går snabbt att laga och är därmed perfekt för alla tillfällen.

Mitt tips är att använda syrliga äpplen när du provar detta recept på tarte tatin. Detta för att få rätt smakbalans mellan den söta sirapen och den sura äppelsaften. Men alla tycker vi om olika smaker, så tar det du gillar bäst.

Tarte tatin  

Du behöver:

  • tjockbottnad kastrull
  • slickepott
  • ugnsform 24-26 centimeter i diameter

Deg

  • 80 gram kall smör
  • 150 gram vetemjöl special
  • 1 msk brun farinsocker

Fyllning

  • 100 gram smör
  • 150 gram brun farinsocker
  • 4 stycken äpplen
  • 200 ml crème fraiche

Gör så här:

  1. Ställ ugnen på 195 grader.
  2. Blanda vetemjöl tillsammans med 80 gram av smöret i en skål med hjälp av två knivar eller fingertopparna, tills de liknar brödsmulor.
  3. Tillsätt 1 matsked farinsocker och arbeta degen smidig.
  4. Forma degen till en boll. Tips! Om degen verkar vara för torr, tillsätt lite vatten.
  5. Slå in degen i plastfolie och låt vila i kylskåp i 30 minuter.
  6. Skär smöret i mindre bitar och låt smälta i en tjockbottnad kastrull på låg värma.
  7. Tillsätt farinsockret och höj till medelvärme. Värm såsen utan omrörning tills den liknar sirap.
  8. Häll sirapen i ugnsformen och lägg äppelklyftorna med den runda sidan neråt i såsen.
  9. Tar degen ur kylen och kavla ut den på en mjölad yta, så att den blir större än stekpannan.
  10. Lägg degen över äpplena och stoppa in degen mellan äpplena och vika in kanterna.
  11. Baka kakan i cirka 50 minuter, i mitten av ugnen.
  12. Låt svalna något.
  13. Lägg en tallrik över kakan som är större än formen.
  14. Vänd på kakan så att den hamnar i mitten av uppläggningsfatet.
  15. Skär i portionsbitar och servera varmt med en klick crème fraiche eller grädde på.

Bon appetit!

 

 


Kommentera